Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
W czym mogę Ci pomóc?
W Jarmarku Natury dbamy o to, by produkty były najwyższej jakości i dobrane z wielką starannością.
Jeśli wahasz się czy produkt będzie odpowiedni dla Ciebie, skontaktuj się ze mną, abym mogła Ci pomóc dokonać wyboru.
Jolanta Nolas
właściciel
Jarmarku Natury
Mąka Teff, Mąka z Miłki Abisyńskiej 500g Pięć Przemian
Dostawa od 11,99zł, przy zakupach za 299zł gratis. Możesz zwrócić towar do 14 dni.
Sprawdź, jak pakujemy paczki (strona otworzy się w nowym oknie)
Opis
Mąka z Miłki Abisyńskiej, Mąka Teff 500g - Produkty Bezglutenowe
Według specialistów regularne spożywanie miłki abisyńskiej przez osoby cierpiące na celiakię powoduje wyraźną redukcję objawów tej choroby. Podobnie korzystnie miłka abisyńska działa u osób uczulonych na gluten i o niskiej tolerancji tego białka. Mąka teff dobrze sprawdza się w kuchni i znakomicie może zastępować mąkę pszenną do wypieku chleba. Mąka z miłki abisyńskiej to świetne uzupełnienie diety bezglutenowej.
Ziarna miłki abisyńskiej to świetne źródło kwasu foliowego, odpowiadającego za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Ważnego zwłaszcza dla zdrowia ciężarnych kobiet i ich dzieci. Chleb wypiekany na bazie tej mąki jest doskonałym źródłem tego niezwykle cennego składnika. Aby uzyskać jak najwięcej korzystnego kwasu foliowego w gotowym chlebie koniecznie trzeba przygotować go na zakwasie. Chleb na zakwasie wyrasta w procesie fermentacji ciasta przez bakterie kwasu mlekowego a podczas fermentacji mlekowej zwiększa się zawartość kwasu foliowego i witamin z grupy B w pieczywie.
Mąka teff zawiera mikroelementy: wapń, żelazo i magnez, a także antyoksydanty i błonnik pokarmowy, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i wspomaga odchudzanie. Według doniesień z badań naukowych, częste spożywanie produktów z mąki abisyńskiej obniża ryzyko zachorowania na osteoporozę, cukrzycę i niedokrwistość. Mąka teff charakteryzuje się dużą zawartością metioniny i cysteiny oraz większą niż mąki z innych zbóż zawartością lizyny. Białko te pełni ważna rolę w naszym organiźmie gdyż wspomaga budowę mocnych kości, dodatkowo chroni wątrobę i zapobiega miażdżycy.
Do czego najczęściej stosuje się mąkę z miłki abisyńskiej, Teff?
- do placków
- do naleśników
- do chleba
Mąka Teff bezglutenowa.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 1398 kJ/334 kcal
Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone): 65,4 g (5,6g)
Węglowodany (w tym cukry): 65,4 g (5,6g)
Błonnik: 7,9g
Białko: 12,3 g
Sól: 0 g
Masa produktu: 500g