Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
W czym mogę Ci pomóc?
W Jarmarku Natury dbamy o to, by produkty były najwyższej jakości i dobrane z wielką starannością.
Jeśli wahasz się czy produkt będzie odpowiedni dla Ciebie, skontaktuj się ze mną, abym mogła Ci pomóc dokonać wyboru.
Jolanta Nolas
właściciel
Jarmarku Natury
Schär Brot Mix Dunkel Mąka Bezglutenowa na Chleb Razowy 1kg
Dostawa od 11,99zł, przy zakupach za 299zł gratis. Możesz zwrócić towar do 14 dni.
Sprawdź, jak pakujemy paczki (strona otworzy się w nowym oknie)
Opis
Schär Brot Mix Dunkel Mąka Bezglutenowa, Koncentrat na Chleb Razowy 1kg
Mąka Bezglutenowa Schar Brot Mix Dunkel to doskonały koncentrat na razowy chleb bezglutenowy. Dzięki niemu znacznie łatwiej i szybciej przyrządzisz ciasto na chleb. Dzięki wygodnej mieszance masz wszystkie składniki w idealnych proporcjach. Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Bezglutenowa mąka razowa, bez skrobi pszennej, bez mleka, bez jaj i bez soi.
Do czego stosuje się mąkę bezglutenową Schär Brot Mix Dunkel?
- do wypieku chleba bezglutenowego.
Składniki: skrobia kukurydziana, mąka z siemienia lnianego 12%, mąka gryczana, otręby grochu, otręby ryżowe, błonnik jabłkowy, cukier, substancja zagęszczająca: guma guar; sól.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna w 100g produktu: 1378kJ / 3276kcal
- Tłuszcz: 2,6g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5g
- Węglowodany: 63g
- w tym cukry: 2,1g
- Błonnik: 13g
- Białko: 6,1g
- Sól: 0,75g
Masa netto: 1000g
Okres przydatności do spożycia: 12 m-cy
Składniki: 500 g „Brot-Mix Dunkel”, 6g oleju, 10g drożdży suszonych, lub 16 g świeżych, 630 ml wody, 1 łyżeczkę soli
Przygotowanie: mąkę wsypać do miski i wymieszać z suszonymi drożdżami. Jeśli używa się drożdży świeżych, należy je najpierw rozmieszać w letniej wodzie (30°) z dodatkiem ok. pół łyżeczki cukru i wlać do mąki. Dodać sól i ugniatać ok. 2 minuty. Następnie dodać stopniowo olej i ugniatać kolejne 4 – 5 minut. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką foremki a następnie nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 – 45 minut do wyrośnięcia (aż do podwojenia się objętości). Po wyrośnięciu można wierzch ciasta posmarować olejem słonecznikowym, by skórka chleba miała ładniejszy kolor. W międzyczasie włożyć pojemnik żaroodporny z wodą na dno piekarnika i rozgrzać go do 190°C (grzanie górne i dolne). Piec przez 60 minut. Wyciągnąć chleb z piekarnika i energicznym ruchem wyrzucić go z foremki. Rozkrajać dopiero po całkowitym wystygnięciu. Przechowywać w lodówce. Przepis ten funkcjonuje także w automacie do pieczenia. Należy wtedy wybrać program dla chleba razowego, lub program podstawowy trwający ok. 3,5 godziny. Prosimy zwrócić uwagę na maksymalną pojemność automatu.
Waga: 1000g